VERBONDENHEID ....ZONDER ELKAAR IS IEDEREEN ALLEEN.....

2e Vervolg van… IK…. KOOP…. NU… SLIMMER

Het is mij opgevallen dat in vele winkels, warm en tikkeltje donker is en de lege schappen zijn zichtbaar. Het klopt wat hij zegt Hemand, gaat een ander verder, terwijl er een bier wordt besteld. Mijn vrouw koop wat noodzakelijk is en minder luxe artikelen.Een eenzame landgenoot, verderop in de hoek, had alles nauwlettend gevolgd, voegde zich toe in de groep en gaf zijn visie op de hele situatie. Het is zeker knokken hier, wij kunnen zeker minder kopen. Ik geloof niet dat de slechte situatie erger zal worden. Als de goudmijn in tweeduizend en zeventien in productie wordt genomen, zullen de staatsinkomsten heel hoog stijgen en dat zal voor ons erg positief uitpakken.Kijk, hier heb je een idioot die zit te wachten op staatsproducten. Staatsproducten zijn bestemd voor rijke mensen en niet voor de rest van de bevolking. Deze man snapt het nog steeds niet. Ook hij moet keer op keer bedonderd en voor de gek gehouden worden, alvorens hij het begrijpt. Hemand, misschien kan jij hem bevestigen dat dit maar het begin is. Nee, vrienden ik ben hier “allen” om naar jullie te luisteren en misschien van heel ver iets voor de samenleving doen.Ik denk dat velen van jullie te lang, misschien ook onterecht op hulp van anderen hebben gerekend. Anderen hebben het nu ook moeilijk en… hij… vindt dat zijn familie in Nederland minder of zelfs niets meer richting familie stuurt. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar Nederland kent haar problemen ook. Ik zou zeggen, kies voor lokaal geproduceerde goederen, op deze manier voorkom je deviezenvlucht. Maar zoals eerder gezegd is, lukt het niet altijd. Vaak zijn de buitenlandse producten goedkoper.Een vaste klant van de Chinees, bijtend op een stukje suikerriet met weinig tanden in zijn mond vertelt! Armoede hebben wij altijd gehad, het is altijd aanwezig geweest. Nu merken wij het in alle vormen en niet voor niets klagen wij. Suriname is bankroet aan het worden en niet door grote droogte en ook niet door oorlog. Deze armoede zal jaren blijven voortduren. En wij raken onze status van armoede nog niet kwijt. Maar van honger zullen we hier niet dood gaan.Als wij in problemen raken, betrekken wij al heel snel God erbij. God heeft ons alles gegeven. Macht is iets, waarvan ik de definitie niet serieus neem. Voor mij kan macht erg veel opleveren. In Suriname wordt macht misbruikt om enkele simpele reden, één van ze is hebzucht. Er zijn heel weinig bekwame leiders en veel minder mensen die een bekwam team om een leider kunnen teweegbrengen. Aan de andere kant is de kwetsbaarheid die de macht en de honger naar ‘meer’, met zich meebrengt. Men ziet de wereld niet zoals het moet zijn, maar zoals zij het willen.Laat in de middag, kwam Raghoe, een goed verzorgd man onze gezelschap vergroten. Na zijn traktatie ( hoe kan het ook anders ”bier”)Wist hij te vertellen dat de toekomst voor ons lag en dat wij daar naar toe gaan. Wij kunnen praten over het verleden, maar daar schieten wij niet veel mee op. De westerling heeft agenda’s, mooie horloges en mobiele telefoons. Op die dingen kijken ze hoe laat het precies is. Ze plannen afspraken en bedrijvigheid tot op de minuut nauwkeurig.Het gaat niet goed met het leven in Suriname en dat zal voor velen ook zo blijven. Wij kennen de verhalen uit de Ramayaan, uit het verre verleden. Veel dingen zijn waarschijnlijk zo oud als de aarde zelf. Komen wij te wonen op de maan dan zullen deze verhalen ook daar voorkomen. Ook deze verhalen zullen verhalen zijn uit de wereldgeschiedenis, en de pandits van dan, zullen ook de verhalen van vijfduizend jaar terug vertellen. De tijd die wij meemaken zal zeker beschreven worden als gedichten en liederen verspreid worden. En de tijd zal haar eigentijdse problemen kennen en naarstig op zoek gaan naar oplossingen.Ook ik koop slimmer in….. er is ons veel beloofd, ook dit keer zijn wij in de maling genomen. Maar ja,…. We kennen het allemaal….een ezel.. een stoot.. en een steen…., ja toch? Ik zou eigenlijk niets te maken hebben, welke regering aan de macht is als er geen hebzucht bestond. De belangen van het volk zou ondanks alles centraal moeten staan. Maar nu moeten wij niet toestaan dat mensen met hun eigen agenda bezig zijn, omdat hun regering aan de macht is, terwijl wij blijven pinaren. HOEVEEL LEUGENS VERTELT BOUTERSE NOG?De benzine prijzen gaan alweer hooooog!!!! De regering is niet bezig met regeren. Waar is de goedkope oliën uit Venezuela gebleven? Wij moeten weer heel diep graaien in de zakken om de corruptie in leven te houden. Bedriegers halen illegale olie uit bevriende landen om zichzelf, vrienden en families te bevoordelen, terwijl wij gewoon pinaren.Van de week heb ik met mijn moeder en vader een gesprek gehad. Net als zij ben ik geboren en getogen in Suriname, maar ik heb de jaren tachtig en negentig niet meegemaakt en toen hadden ze het echt moeilijk. Als ik mijn jaren vergelijk met wat ik nu meemaak, denk ik goed, misschien pienaar ik nu, maar ik heb een huis, druk ik op de knop dan heb ik licht, draai ik aan de kraan dan heb ik water, ik werk hard en heb meer onkosten, maar ik verdien mijn geld door alles te benutten, thuis bij mij zie je geen plek met onkruid, alleen nuttige planten en dieren! De vraag is hoelang nog?? De corruptie dringt heel diep ik mijn financiën binnen.Om mijn gedachten af te zwakken vertelden mijn ooms en tantes verhalen uit de jaren tachtig en negentig. Mijn vader werkte toen als ambtenaar en veehouder, mijn moeder vertelde dat op verjaardagen alleen kokoswater en kokoskoeken werd geserveerd. Suriname was op dat moment in een diep dal aan het zakken. Familie, vrienden en anderen probeerden ons uit die diepe te trekken, maar het idee “welvaart was nog een gedachtenflits voor de toekomst. Kokoswater en lokaal drank waren voldoende voor een feestje.Thuis bij mij zie je geen plek met onkruid, alleen nuttige planten en dieren! Als ik nu ga vertellen dat Surinamers niet weten wat pinaren is dan weet ik dat genoeg mensen het niet met mij eens zullen zijn. Pinaren is een betrekkelijk begrip, het is duidelijk dat wij wegzakken van een betrekkelijke welvaart in de stront.Veel Surinamers zijn verwende mensen met een westerse mentaliteit en een magere portemonnee, wist een ander te vertellen, kijkend in mijn ogen. Wij zijn niet bereid offers te brengen als de Guyanezen. De rijken kijken met een flinke dosis zelfreflectie naar de situatie, dat heb ik vaker gehoord. Een ander viel in de rede en wist te vertellen dat de Guyanezen misschien wel iets meer gemeen hebben met bijvoorbeeld Nederland in crisis. Het is dat bezuinigingsprogramma’s kunnen werken als wij, al dan niet klagend, bereid zijn om voor een periode in te leveren op kenmerken van welvaart, maar dit laatste ontbreekt hier.Wordt vervolgd …… Groeten van ons…….. en voor de kleintjes onze zegen….

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

↓