VERBONDENHEID ....ZONDER ELKAAR IS IEDEREEN ALLEEN.....

1e Vervolg van… IK…. KOOP…. NU… SLIMMER”

Als huisvader stapte ik naar de politie en gaf aan dat ik voor een blikje sardien het dubbele moest betalen en vertelde dat er sprake was van verdachte omstandigheden, waardoor deze winkelier zich op een oneigenlijke manier zichzelf wederrechtelijk bevoordeelde ten koste van hardwerkende mensen”.De ander voegt eraan toe dat het feitelijk sprake is van oplichting…..Ja…dat dacht ik ook en vond dat de politie het zou onderzoeken. Maar nee hoor, de politie vroeg juist aan mij wat het strafbare feit eigenlijk was en gaf aan dat de wetgeving, de politie niet in de gelegenheid stelt om aan mijn klacht iets te doen. Ik heb de politie laten weten dat het de grootste flauwekul was en dat de politie de deskundigheid niet heeft om deze vorm van misdaad aan te pakken.De ander weet te vertellen dat deze verdachte omstandigheid al aanleiding was om een onderzoek in te stellen en op grond van de bevindingen zou de politie een vervolging moeten doen. Maar in ons Suriname is de politie helaas niet zover!Mensen, zonder inbreuk op jullie gewoontes te maken, concludeer ik dat: ondanks of juist de situatie in het land, is deze tafel goed voorzien van bier en andere sterke dranken. Terwijl een jonge vrouw met een boodschappentas de supermarkt in loopt om even later terug te lopen, in onze richting keek en riep…..IN HET ARMENMOND NOEMT MEN DIT STELEN…..Wat ze mee bedoelde, hadden wij misschien begrepen, wat ik niet heb begrepen is” wie bedoelde ze met haar uiting van verslagenheid?”. De inkopen, welke ze had gedaan of onze tafel?Een andere man die inmiddels aan kwam lopen en duidelijk een bekende van de anderen was, schonk een glas bier voor zich zelf, nam een grote slok en mopperde…armoede…armoede… keek mij aan, gaf een handdruk en verontschuldigde zich over een jaar eerder, toen hij heel gelukkig was dat Bouterse weer vijfjaar kreeg.Je moppert armoede….armoede…., vertel mij iets over armoede, stelde ik de vraag in het algemeen. Wij weten dat alcohol iets in ons teweeg brengt, althans bij velen van ons. Hier werd alcohol massaal genomen. Ondanks het feit, is het mij nog niet duidelijk, waarom wij onder invloed van drank een briljant idee kunnen vinden om te praten over religie of plotseling veranderen in een koppige spreker die een hele groep in rep en roer kan zetten. Ik heb een bekende familielid horen zeggen:….als je dronken bent komt de waarheid naar boven…..,vandaag durf ik te zeggen dat het zo is.Voordat de elektricien zijn mening gaf over armoede, wenste hij mij een “SLAPELOZE NACHT TOE”. Armoede is voor iedereen verschillend. Nou, ik heb het mijn kinderen niet gevraagd om het op te zoeken in het woordenboek. Ik heb het gewoon tekort en nu veel tekort, want alles wordt duurder en mijn salaris is gelijk en zelfs minder geworden. Ik heb te weinig inkomen om rond te komen. Dat betekent voor mij armoede. Armoede zou in Suriname niet moeten voorkomen, dat zou iedereen haast denken, maar niets is minder waar.Door de regering Bouterse zitten wij in een tijd dat velen van ons zonder werk is komen te zitten. De mensen die weinig of niets hebben moeten meer inleveren dan dat ze het al doen. Mensen die alles hebben krijgen van de bestuurders alles op een presenteerblad. De rijken krijgen overal subsidies en kortingen en de armen betalen zich een ongeluk.Wij waren blind om het niet te zien aankomen en nu het er is geloven wij het niet. De armoede heerst, vraag het aan de moeders die kunnen het helemaal goed vertellen. Ja, je zou denken dat het hier niet voor zou moeten komen dat moeders elke dag weer moeten piekeren hoe het morgen moet, maar toch is het helaas wel zo. Er komen steeds meer mensen bij die amper het hoofd boven water kunnen houden.Als ik zeg dat het meevalt, dan lieg ik. Ik heb van een bekende gehoord dat er mensen zijn die met heel weinig moeten doen. Een moeder die twee zoontjes heeft, moet het maar bekijken. Zij zorgt ervoor dat de kinderen hun dagelijkse voeding krijgen en zelf eet ze iedere avond een klein schaal rijst en daar doet zij het mee. Ja, dit is maar een voorbeeld, er zijn meer voorbeelden, waarbij mensen echt armoede lijden.De regering moet haar ogen niet voor sluiten, maar moet ons helpen en zoals het nu naar uitziet, zullen veel meer mensen armoede krijgen. Wie hiervoor een oplossing weet, staat op en laat horen. Tja, oplossingen zijn er genoeg, wij schelden de internationale monetaire fonds genadeloos uit. De vissen hebben het zwaar, voedselgebrek, Bouterse en landbouwgif eisen hun tol. Hulp hebben wij nu hard nodig!Een ander weet te vertellen dat hij ongeveer twee jaar geleden betrokken was bij een aanrijding, waarbij hij van achteren werd aangereden. De politie verklaarde dat ik schuldig was aan de aanrijding, terwijl een ieder dient te weten dat iedere bestuurder een zodanige afstand dient te houden op de voorganger dat hij/zij de auto op tijd tot stilstand kan brengen en dus achterop rijden gewoon fout is. Maar de politie in ons land weet dat niet, terwijl het in heel de wereld bekend is. De tegenpartij is erg rijk en ik heb de zaak verloren!!Iedere keer dat wij praten, hebben wij het over “Suriname is een rechtstaat”, maar de deskundigheid om ons rechtsbescherming te bieden ontbreekt. Maar als het gaat om het bestelen van mensen dan zijn er veel deskundigen en anderzijds is het een schaamteloze samenleving waarin ieder op zichzelf is aangewezen. Nu zeggen wij heel vaak:” ieder voor zich, God voor ons allen”!Een andere lokale bewoner, neemt plaats, steekt een sigaret op en zegt: Hier in ons land zoeken we geen oplossing door communicatie, maar al heel snel door machtsmisbruik en daardoor komen we geen moer verder. En ieder voor zich God voor allen…. Denken jullie dat God dit allemaal goedkeurt en als het ja is, welke kant kiest hij het dan. Ik weet niet welke kant hij kiest, maar in de boeken staat dat hij in het verleden opdroeg oorlog te voeren. Nu ik weet dat God de kant van de tegenstander heeft gekozen ,snap ik waarom wij ons in de steek gelaten voelen. God heeft ons gemaakt, hij wil niet dat mensen dood gaan. In ons land zijn helaas mensen die bewust en uit eigenbelang anderen onderdrukken of zelfs doden.Een vijfenveertigjarige vader zegt, dat hij…. Slimmer inkopen doet. Vroeger, nou ja, vroeger dacht ik niet na en kocht dingen die ik dacht nodig te hebben. Nu denk ik na voordat ik iets koop. Ik kocht een bepaald merk product en nu is het duurder, daarom kies ik voor een goedkopere merk. Maar de kwaliteit is ook belangrijk. Mijn vrouw vindt dat ook haar omgeving op allerlei manieren aan het bezuinigen is.Wordt vervolgd …… Groeten van ons…….. en voor de kleintjes onze zegen….

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

↓